Zdravje in prehrana


V vrtcu moramo otrokom zagotoviti varno in uravnoteženo prehrano. Vsekakor je prehrana otrok v vrtcu področje,  ki ga moramo obravnavati iz več vidikov npr. z vidika varnosti, zagotavljanja otrokovih fizioloških potreb, z vidika oblikovanja, upoštevanja otrokovih prehranjevalnih navad, senzoričnega sprejemanja hrane in z vzgojnega vidika.

V Vrtcu Ribnica želimo oblikovati ustrezne prehranske navade otrok ter ustvariti pozitiven odnos do zdravega načina prehranjevanja, kar je pomembo za kasnejša življenska obdobja.

S prehrano v vrtcu zagotavljamo 70% dnevnih fizioloških potreb, ki jih otrok dobi s štirimi obroki. To so jutranji prigrizek, zajtrk, dopoldanska sadna malica, kosilo in popoldanski prigrizek.

Pri pripravi posameznih jedilnikov strmimo k upoštevanju obstoječih prehrambenih priporočil zdravega prehranjevanja. To pomeni da upoštevamo veljavno prehransko piramido:

- škrobna živila (kruh, izdelki iz žit, testenine, riž, krompir, stročnice)
- sadje in zelenjava (sveže sadje, sveža ali zamrznena zelenjava, 100% sokovi)
- mleko in mlečni izdelki (mleko, jogurt, sir, sirni in mlečni namazi, skuta, sladoled...)
- meso, ribe in jajca
- maščobe in sladkorji ( maslo, margarina, sladice...)

 

 

 

Pri tem smo pozorni, da so na jediniku pretežno živila iz prvih štiri skupin.Na jedilniku je vsak dan druga vrsta kruha, drugi izdelki iz žit, prav tako različno sadje in zelenjava. Vsaj en obrok dnevo je mlečen, v tri ali štiri obroke dnevno je vključeno sadje ali zelenjava. Minimalno enkrat tedensko imamo na jedilniku ribe ali lignje.

Poleg uravnotežene in varovalne prehrane, pa se maksimalno posvečamo varni prehrani. V kuhinji dosledno upoštevamo načela dobre kuhinjske in dobre higienske prakse in načela HACCP.

V našem vrtcu veliko pozornosti namenjamo kulturi prehranjevanja. Želimo, da otroci jedo počasi v mirnem in prijetnem vzdušju. Poskrbeti želimo za prijetne pogrinjke, pri pogovoru uporabljamo vljudnostne fraze. V kuhinji namenjamo veliko pozornost dekoraciji obrokov.

 

Prosta mesta za otroke

Prosta mesta v našem vrtcu
lahko spremljate na portalu
Ministrstva RS za šolstvo in šport

------------------------------------------

Čakalni seznam 2021/2022

Na čakalnem seznamu 2021/2022 so otroci za katere vlogo smo prejeli do 15.3.2021.